De voordelen van het gebruik van een Cloudplatform hebben zich de afgelopen jaren bewezen. Deze zitten in de schaalbaarheid, de snelheid waarmee nieuwe services en applicaties in productie kunnen worden gebracht. Uw nieuwe business modellen zijn nu snel te realiseren. Bij veel organisaties wordt de druk gevoeld om ook bestaande on-premises systemen te migreren naar de cloudomgeving.
Bij een migratie spelen echter vele overwegingen. Wat zijn de eisen die worden gesteld aan de beveiliging, beschikbaarheid en performance? Wat betekent dit voor het service management voor interne en externe klanten? Als u een pre-scan laat uitvoeren, worden te behalen voordelen snel duidelijk. Om kosten, baten en risico’s nauwkeurig te kunnen beoordelen, kan een business case worden opgesteld. Hierin worden uw keuzes voor het cloudplatform, uw gewenste servicemodel en de passende serviceprovider meegenomen.
Welke Cloud?
Het overgrote deel van de bedrijven maakt gebruik van meerdere cloud dienstverleners. De publieke cloud betekent een externe opslag van uw data waarbij beveiliging en privacy niet worden gegarandeerd. In de huidige tweede fase van cloudmigraties overwegen veel bedrijven de overstap naar een private of hybride cloudomgeving.
Hierop wordt ingespeeld met het aanbod van “Content Collaboration Platformen”, zie Gartner. Voor vele organisaties is zo’n geïntegreerde oplossing met beperkt eigen beheer aantrekkelijk. Als voorbeeld zie het open source Nextcloud.
De interne organisatie
De migratie naar de Cloud, het outsourcing van het beheer van infrastructuur en applicatie services, heeft gevolgen voor uw interne IT-organisatie. Deze zal zich minder met het operationele beheer bezighouden, maar des te meer met aansturing van leverancier(s) en beleid rond het gebruik van de cloudservices.
Wanneer wordt gekozen voor een Platform as a Service (PaaS) voor de ontwikkeling van uw eigen applicaties of micro-services, heeft dit consequenties. Moet een professioneel team worden ingewerkt op het cloudplatform?
De nieuwe cloudplatformen zijn gebaseerd op meerdere reeds bestaande en recent tot volwassenheid gekomen technologieën:
- Virtualisatie met data-integratie/data-segregatie
- Identity & Access Management
- Beveiliging as a service
- Native cloud app’s, de microservices met containers (Docker en Kubernetes)
- REST API’s, orchestration en management
- DevOps continue integration/continue delivery (CI/CD)